ДПТНЗ «ВМВПУ»

80–і роковини Голодомору

960 переглядів

       Не звільняється пам’ять,

відлунює знову роками.

Я зітхну... запалю обгорілу свічу,

Помічаю: не замки-твердині, не храми —

Скам’янілий чорнозем —
потріскані стіни плачу.

Піднялись, озиваються в десятиліттях,

З долини, аж немов з кам’яної гори

Надійшли. Придивляюсь: Вкраїна, XX століття

І не рік, а криваве клеймо — «33».

 

До відзначення 80–х роковин Голодомору 26 та 29 листопада 2013 року в училищі відбувся відкритий виховний захід «Криваве клеймо — «33». Учням навчального закладу ще раз нагадали про те, що період Голодомору 1932-1933 років може бути означений одним словом "жах". Жах у тому, що українські села вимирали у страшних муках голоду. Жах й у тому, що в українському селі знищувались усі ознаки людяності.

У результаті підвищеної смертності в Україні протягом 1932-1933 pp. загинуло 3,4 мільйона осіб; через зниження народжуваності — 1,1 мільйона осіб. Втрати українців за 1927-1936 роки, окрім Голодомору, включають також втрати від терору і репресій, зменшення народжуваності, внаслідок підвищеної смертності та зниження життєвого рівня (передусім на засланні в Сибіру і на Півночі), вимушеної зміни національності українцями, які жили за межами УСРР (Кубань, Дон і Поволжя).

Під час проведення заходу декламувалися вірші, наводились невтішні статистичні дані,  демонструвалися відеоматеріали, які жодного не залишили байдужим.