Модельний центр харчових технологій — це структурний підрозділ ДПТНЗ «Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища», що забезпечує реалізацію потреб людини у професійно-технічній освіті, оволодінню професіями відповідно до її інтересів, здібностей, стану здоров'я.
Головним завданням Центру є формування фахівця, здатного до професійної мобільності та швидкої адаптації, до змін і розвитку в техніці, технології та організації праці в умовах ринкової економіки.
До основних напрямів діяльності Центру належать:
- підготовка висококваліфікованого поповнення трудових ресурсів із числа випускників загальноосвітніх шкіл та випускників професійно-технічних училищ;
- перенавчання та підвищення кваліфікації робітників різних галузей;
- формування у робітників необхідних економічних знань, вмінь та навичок роботи на підприємствах громадського харчування;
- відпрацювання рецептів стародавньої національної та іноземних кухонь та їх розповсюдження.
Структура центру:
- Відділ навчально-методичного забезпечення.
- Відділ підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів.
- Лабораторія сучасних та новітніх технологій.
- Відділ навчально-виробничої практики.
- Відділ маркетингу.
- Відділ реалізації продукції.
Відділ навчально-методичного забезпечення
- Розробляє навчально-плануючу документацію, навчально-методичне забезпечення Державних стандартів професійної технічної освіти;
- здійснює контроль якості професійного навчання;
- розробляє критерії оцінювання;
- розробляє та забезпечує підготовку фахівців відповідно до кваліфікаційних характеристик професій Центру;
- впроваджує авторську методику викладання на основі педагогічної творчості викладача та майстра і використання ними досягнень світової культури, науки і техніки, адаптованих для застосування в навчальному закладі.
- Відображає та аналізує перевірочні роботи учнів;
- організовує проведення конкурсів професійної майстерності серед учнів;
- проводить інструктажі щодо особливостей проведення уроків виробничого навчання з учнями, які навчаються за професією «Кухар. Кондитер»;
- організовує стажування слухачів курсів для незайнятого населення з професії «Кухар. Кондитер»;
- проводить вивчення методів та прийомів навчання з метою збільшення ефективності уроків;
- проводить бесіди з слухачами курсів для незайнятого населення та для учнів
- проводиться робота з слухачами курсів школи фахової майстерності.
Відділ підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів
- Відображає та аналізує перевірочні роботи учнів;
- організовує проведення конкурсів професійної майстерності серед учнів;
- проводить інструктажі щодо особливостей проведення уроків виробничого навчання з учнями, які навчаються за професією «Кухар. Кондитер»;
- організовує стажування слухачів курсів для незайнятого населення з професії «Кухар. Кондитер»;
- проводить вивчення методів та прийомів навчання з метою збільшення ефективності уроків;
- проводить бесіди з слухачами курсів для незайнятого населення та для учнів
- проводиться робота з слухачами курсів школи фахової майстерності.
Лабораторія сучасних та новітніх технологій
- Досліджує тенденції розвитку інноваційних процесів в системі професійної освіти;
- впроваджує новітні та сучасні харчові технології та займається їх розповсюдженням;
- реалізує ефективний вибір педагогічних технологій, методик професійного навчання;
- виконує методичну та консультативну роботу з вивчення та оволодіння новими педагогічними та сучасними харчовими технологіями.
- Організовує методичне забезпечення навчально-виробничої практики;
- оформлення договорів та супровідних документів для виробничої практики учнів училища.
Відділ навчально-виробничої практики
- Організовує методичне забезпечення навчально-виробничої практики;
- оформлення договорів та супровідних документів для виробничої практики учнів училища.
Відділ маркетингу
- Аналізує ринок освітніх послуг, визначає потреби в існуючих та нових професіях;
- проводить анкетування учнів училища, які навчаються за професією «Кухар. Кондитер»;
- аналізує ринок послуг в торгівельній галузі;
- визначає основні вимоги потенційних отримувачів освітніх послуг до змісту навчання з нових та існуючих професій шляхом анкетування;
- досліджує ринки реалізації продукції, яка виробляється закладом;
- здійснює рекламування продукції та освітніх послуг.
Відділ реалізації продукції
- Складання калькуляції на освітні послуги та продукцію, яка виробляється закладом;
- здійснення реалізації продукції, яка виробляється закладом;
- проведення обслуговування відвідувачів на базі навчально-тренувального кафе-бару.